Kleuren

De Campbelli dwerghamster komt voor in verschillende kleuren. Op deze pagina worden diverse kleuren omschreven, maar zeker niet allemaal. Een verandering in kleur wordt ook wel een mutatie genoemd. Niet alle kleuren zijn officieel erkend.

Agouti (AA)

De ‘naturel’ variant van de hamster is de agouti, ook wel genaamd wildkleur. Afhankelijk van het gebied waar de hamster vandaan komt is dit een bruingrijze tot warmbruine kleur, al dan niet met gele tinten. Dit heeft te maken met de omgeving en de kleur die nodig is om daar veilig te kunnen leven. Ook in onze hamstery hebben we deze kleur, van Power.

Zwart (aa)

De zwarte Campbelli is in 1996 in Nederland ontstaan vlak bij Zwolle. De vacht van de eerste hamsters in deze kleur veranderde van kleur, maar inmiddels blijft de vacht gelijk van kleur. Veel van de zwarte Campbelli dwerghamsters hebben bruine haarpunten. Ze hebben witte voetjes en een witte vlek onder de kin. Chagall is een zwarte hamster.

Chocolade (aabb)

De chocolade Campbelli komt uit een combinatie van een black eyed argente Campbelli met een zwarte Campbelli. Onze Maya is ook chocolade.

Champagne (aabbddpp)

Champagne is een zeldzame kleur bij de Campbelli’s en dat komt omdat er vier kleuren nodig zijn om deze kleur te krijgen. Het gaat om zwart, opal, red eyed argente en black eyed argente. Onze Flu is een champagne hamster (met platinum)

Donkerbeige (aabbpp)

Een donkerbeige kleur ontstaan als een hamster een combinatie van de kleuren zwart, red eyed argente en black eyed argente heeft.

Blauw (aadd)

Als je zwart combineert met opal, dan krijg je een donkerblauwe kleur, die we ook wel blauw noemen. In het buitenland noemen ze deze kleur ook wel solid blue. Ditz en Jelle II zijn allebei blauw, Jelle II is ook platinum.

Lilac roodoog en Lilac zwartoog (aaddpp/aabbdd)

De lilac roodoog komt voort uit de kleuren zwart, opal en argente. De kleur van het oog komt uit welke mutatie van argente aanwezig is. Het oog is zwart bij een black eyed argente en rood bij een red eyed argente. Onze Sill is een lilac zwartoog en Dali een lilac roodoog.

Dove (aapp)

De kleur dove zegt niets over het gehoor van deze hamsters. De kleur ontstaat door het combineren van zwart met red eyed argente. Fulon is een dove hamster.

Lilac fawn (bbdd)

De kleur lilac fawn ontstaat wanneer black eyed argente met opal gecombineerd wordt.

Blauwbeige (bbddpp)

Blauwbeige ontstaat als je opal, red eyed argente en black eyed argente combineert.

Beige (bbpp)

De kleur beige ontstaat wanneer je red eyed argente met black eyed argente combineert.

Albino (cc)

Er zijn twee soorten Campbelli dwerghamsters met witte haren en rode ogen, de ene variant is de echte albino, waarvan de oren wit van kleur zijn omdat er geen pigment in zit. De andere variant is een combinatie van de wit zwartoog en de red eyed argente. Dit gaat niet om een echte albino.

Opal (dd)

De kleur opal is een spontane mutatie die in 1992 voorkwam bij een lijn van hamsters die vanuit het wild gevangen waren. Het gaat om een mutatie in een zuivere lijn. Opal heeft veel verschillende kleurnuances.

Grijs (dgdg)

In het jaar 2000 werd de grijze mutatie ontdekt. Meestal worden de jongen bruin geboren en krijgen ze vanaf een week of twee een grijze kleur.

Blue fawn (ddpp)

Als je opal en red eyed argente combineert, dan ontstaat de kleur blue fawn. Het gaat dan om een gelige kleur met een blauwe waas. Red Love, onze Franse dame, is een blue fawn.

Wit zwartoog (PlPl)

Een wit zwartoog ontstaat uit een dubbel platinum. Als je deze mutatie kruist met een agouti, zijn alle jongen platinum.

Platinum (Plpl)

Platinum is een tekening bovenop een kleur. Het is een dominante factor. Azure, Azari en Jelle II zijn alle drie Platinum hamsters.

Red eyed argente en black eyed argente (pp/bb)

De black eyed argente (ook wel BEA genoemd) is het bruine gen van de Campbelli dwerghamsters. Er zit een geeltint in de kleur vanwege de gele tinten die de hamster van nature al in zich heeft. De kleur is in Amerika ontstaan. In Nederland wordt de kleur red eyed argente ook wel geel-wildkleur genoemd. De kleur kwam in de jaren ’80 naar Nederland vanuit Rusland. Aes en Malibu zijn black eyed argente hamsters.

Mottled (Mimi/MoMo/Momo)

Eigenlijk kun je de mottled hamsters in twee soorten verdelen: letaal (Mimi) en niet letaal (MoMo/Momo). Een letale factor zorgt ervoor dat nakomelingen niet levensvatbaar zijn. Deze hamsters worden vaak zonder ogen geboren. Als de oogjes na een aantal dagen open gaan, overlijden deze hamsters.
Het is erg lastig om de verschillen te zien tussen de verschillende bontvarianten. Daarom is het onverstandig om mottled dieren samen te laten voortplanten. Geronimo is een mottled hamster.

Moscow (momo)

Zoals de naam misschien al doet vermoeden komt deze mutatie uit Rusland. In 1999 werd de mutatie voor het eerst gezien. Moscow lijkt erg veel op black eyed argente, toch is er een duidelijk verschil zichtbaar, namelijk de donkerrode ogen bij de Moscow die bij de black eyed argente zwart zijn.
Moscow is een verdunningsfactor. wanneer je het Moscow gen kruist met een andere kleur, zullen de kleuren van de nakomelingen lichter zijn dan die van de ouders. Dat is het effect van het Moscow gen.

Umbrous (uu)

Umbrous is een verdonkeringsfactor. Dit is een mutatie die gecombineerd kan worden met veel kleuren.

%d bloggers liken dit: