Huisvesting

Een gelukkige hamster is een hamster die in een gezonde omgeving opgroeit. Daarvoor zijn verschillende zaken van belang. Als een hamster zich goed voelt in zijn verblijf, zul je merken dat er veel minder vervelend gedrag vertoond wordt. Agressief gedrag is hier een voorbeeld van. Ook kan een hamster stereotiep gedrag vertonen, dat komt omdat de hamster zich niet natuurlijk kan gedragen. De voordelen van een goede huisvesting vind je terug in het minder vaak hoeven verschonen van de kooi en een tevreden hamster met minder stress (grote kans dat je hamster daardoor ouder wordt). Daarnaast kun je van je verblijf een mooie blikvanger maken in plaats van een felgekleurd traliewerk in je kamer. Dit artikel gaat puur over de huisvesting, uiteraard heb je naast een goed ingericht verblijf ook andere zaken nodig, waaronder goede voeding. Lees hier alles over wat je nodig hebt voor je een hamster aanschaft.

Dit artikel is onderverdeeld in de volgende onderwerpen. Klik op onderstaande linkjes om direct naar het juiste onderwerp te gaan.

Inhoudsopgave

Grootte huisvesting

Een hamster heeft behoefte aan voldoende leefruimte. Maar wat is nu voldoende leefruimte? De meningen verschillen daar behoorlijk over en natuurlijk is het afhankelijk van de hoeveelheid hamsters en ook welke hamsters. Bij Hamstery De Twentse Campbelli houden we de volgende richtlijn aan:

Aantal hamstersOppervlakte in cm2
13.200
23.200
33.500
43.500
54.000
64.000
74.800
84.800
minimaal 85.000 of groter

We weten dat dit een andere maat is dan de maat die aangeraden wordt door het LICG, maar er is natuurlijk een verschil in een algemeen advies en een advies specifiek gericht op Campbelli dwerghamsters. De oppervlakte moet aaneengesloten zijn, dus zonder verdiepingen. Verbinden met buizen of trappetjes is niet genoeg. Bij de oppervlakte is het van belang om in ieder geval afmetingen te hanteren vanaf 35 centimeter. De meest gebruikte verblijven hebben een lengte van 80 of 100 cm en een diepte van 35 tot 50 cm. In veel gevallen is een groter verblijf geen probleem, maar overleg het altijd even met de fokker.

Het is mogelijk om meer dan zes Campbelli’s bij elkaar te houden, maar Hamstery De Twentse Campbelli zal dit niet snel adviseren.

Soort verblijf

Er zijn verschillende soorten verblijven die geschikt kunnen zijn voor het houden van hamsters, met elk een ander prijskaartje. Afhankelijk van de inhoud van je portemonnee kun je gaan kijken voor nieuwe verblijven, of gaan voor tweedehands.

Aquarium

Een veelgebruikte huisvesting voor hamsters is een aquarium. Aquaria zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, met en zonder deksel. Een ‘volglas’ aquarium is de handigste keuze, dan heb je ook geen filter of verwarming in je aquarium zitten waar de hamsters aan kunnen knagen. In een aquarium kun je de hamsters alleen van boven benaderen. Niet alle hamsters vinden dat even prettig.

Terrarium

Het voordeel van een terrarium is dat je de hamsters niet van boven benadert, maar vanaf de zijkant, dit maakt dat terraria veel gebruikt worden als huisvesting. Ook terraria zijn verkrijgbaar in diverse soorten. In sommige verblijven zitten plateau’s. Dit is voor hamsters gevaarlijk. Hamsters zien geen diepte en kunnen dus onbedoeld vallen en naar terecht komen. Let bij de aanschaf van een terrarium op de hoogte van de schuifdeurtjes. Hamstery De Twentse Campbelli adviseert een minimale hoogte van 20 centimeter voor de deurtjes.

Traliekooi

Hamstery De Twentse Campbelli raadt bijna alle traliekooien af. In een traliekooi is het voor de hamster vaak niet mogelijk om:

  • te graven. Vanwege de lage bak is het onmogelijk om voldoende bodembedekking te bieden.
  • natuurlijk gedrag te vertonen. De kans is groot dat een hamster aan de tralies gaat knagen of klimmen en zich laat vallen. Dit is stereotiep gedrag van een ongelukkig hamster.

Daarnaast zijn er meer nadelen:

Veel traliekooien zijn veel te klein qua oppervlakte. De oppervlakte van de kooi moet aaneengesloten zijn. Bij veel traliekooien is de bak klein en wordt gebruik gemaakt van meerdere plateau’s om zo oppervlakte te creëren. Plateau’s zijn gevaarlijk voor hamsters en passen dus niet in veilige huisvesting.
Inmiddels zijn er fabrikanten die zijn gaan letten op de hoogte van de onderbak en deze dus dieper gemaakt hebben. Er is dan wel voldoende graafruimte mogelijk, maar je bent beperkter in je mogelijkheden dan bij het gebruik van een aquarium. Een uitgebreider overzicht van de minpunten van traliekooien kun je hier vinden.

Kooi met transparante kunststof bovenkap

Verschillende fabrikanten bieden kooien met enkel tralies in de deksel. De rest van de bovenkap is volledig van transparant kunststof. Het voordeel van deze verblijven is dat je voldoende bodembedekking kan aanbieden, waardoor de hamster voldoende kan graven. De hoogte van deze bakken vormt soms een uitdaging als je een voorkeur hebt voor hoge huisjes. Met lagere huisjes is dit natuurlijk geen probleem.

Kunststof opbergbak

Een grote opbergbak (verkrijgbaar bij verschillende winkels) kan een goedkope oplossing zijn voor huisvesting van hamsters. Ook hiervoor geldt dat de minimale oppervlakte gehaald moet worden. In het geval van opbergbakken moet je de binnenkant van de bak meten op de bodem. Vaak is er een groot verschil tussen binnenmaten en buitenmaten. De SAMLA van de IKEA is zo’n bak.

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking, die je ook nog weer kunt combineren. Bij Hamstery De Twentste Campbelli gebruiken we onder andere houtkrullen, hennepvezel, teabedding en katoenwol. Bij een goede huisvesting is een goede bodembedekking van belang. Zorg voor een bodem waar de hamsters goed in kunnen graven en holletjes in kunnen maken. De verschillende soorten kun hier vinden. Een flinke laag bodembedekking is een must voor een hamster. Ga uit van minimaal 15 à 20 centimeter in het gehele verblijf.

Inrichting

Decoratie

Natuurlijk is het leuk om in je huisvesting ook gebruik te maken van decoratie. Decoratie kun je overal vandaan halen, maar let wel op dat het gemaakt is van veilige materialen, bijvoorbeeld van aardewerk.

Een aantal materialen dat niet geschikt is voor volledige bodembedekking, is dat wel om accenten aan te brengen in de huisvesting.

  • Mos
  • Boomschors/forestbedding
  • Kokossnippers
  • Kapok

Naast bovengenoemde materialen is het ook mogelijk om plantjes te gebruiken als decoratie in het verblijf. Dit kunnen zowel gedroogde plantjes zijn als verse plantjes. Zorg wel dat de plantjes veilig zijn en dat er geen gebruik is gemaakt van bestrijdingsmiddelen op de plantjes. De volgende verse plantjes zijn veilig voor je hamster:

  • Tijm
  • Melisse
  • Kamille
  • Paardenbloem
  • Weegbree
  • Kattengras
  • Graslelie

Qua gedroogde plantjes kun je denken aan de volgende plantjes (deze lijst is uiteraard niet compleet):

  • Gierst
  • Dari
  • Dille
  • Tijm
  • Melisse
  • Kamille
  • Paardenbloem
  • Weegbree
  • Tarwe
  • Lijnzaad

Huisjes

Er zijn ongelooflijk veel huisjes te verkrijgen. Slechts een kleine groep daarvan is daadwerkelijk geschikt en veilig voor je hamster. Let op de volgende zaken bij het aanschaffen van huisjes:

  • Open bodem
  • Ingangen groot genoeg (een hamster moet met volle wangzakken door de opening kunnen)
  • Ventilatie
  • Veilig materiaal (zorg ervoor dat er geen spijkers of nietjes zijn waar een hamster zich aan kan bezeren en dat er geen giftige lijm is gebruikt)

Een hamster maakt ook zelf holletjes. In deze holletjes, maar ook in de huisjes willen hamsters graag wat nestmateriaal van bijvoorbeeld kapok of toiletpapier.

Speelmateriaal

Onder speelmateriaal vallen bijvoorbeeld bruggetjes, kurktunnels en wijnranken. Naast het spelen met dit materiaal kunnen de hamsters er ook aan knagen, hun nagels aan vijlen en gebruiken als beschutting. Let er wel op dat er geen openingen zijn waar de nagels van de hamster tussen kunnen komen. Tunnels moeten breed genoeg zijn voor de hamster om met gevulde wangzakken door te kunnen lopen. Bij meer hamsters in hetzelfde verblijf moet de tunnel groter zijn, omdat hamsters elkaar moeten kunnen passeren.

Zandbak

Hamsters gaan niet in bad of onder de douche met water, maar maken hun vacht schoon in zand. Hiervoor gebruiken ze chinchillazand. Gebruik geen schelpenzand, want hier zitten scherpe stukjes in en daar kan een hamster zich aan verwonden.

Loopwielen

Voor een hamster is het van belang om een loopwiel te hebben dat groot genoeg is en veilig is om in te lopen. De Campbelli dwerghamster heeft een loopwiel met een binnenmaat van minimaal 17 cm nodig. Voor een groot uitgevallen Campbelli kun je uitwijken naar een groter wiel. De hamster moet met een rechte rug in het rad kunnen lopen. Zorg ervoor dat het wiel een gesloten loopoppervlakte heeft zodat de nagels of het pootje van je hamster niet kunnen blijven steken. Spijlen aan de zijkant van het wiel kunnen gevaarlijk zijn. Bij meer dan twee hamsters in hetzelfde verblijf moeten natuurlijk ook meer loopwielen aanwezig zijn. In principe kunnen twee hamsters samen doen met een loopwiel.

Loopschrijven zijn niet geschikt als vervanging van loopwielen. Een hamster kan ongecontroleerd hard rennen op een loopschijf en zich dus bezeren. Daarnaast neemt het veel oppervlakte in je verblijf in. Toch zijn er echt wel redenen te noemen om toch een loopschijf te plaatsen. Zorg dan wel voor een veilige omgeving.

%d bloggers liken dit: