Ik wil een hamster kopen!

Groot gelijk, hamsters zijn erg leuke dieren. Maar voordat je een hamster gaat kopen is er wel een aantal aandachtspunten waar je even bij stil moet staan, het liefst voordat je een hamster koopt.

Silver-De-Twentse-Campbelli-kont-kopen

Denk drie keer na voordat je een hamster gaat kopen!

Uiteraard mag vier keer of vaker ook en natuurlijk geldt het ook voor andere dieren. Een hamster zelf is vaak het geld niet, maar bedenk dat er meer komt kijken bij het houden van een dier dan alleen het dier zelf. Je zult ook kosten moeten maken voor de huisvesting, voer en als je dier ziek is, moet je ermee naar de dierenarts. Hoe leuk hamsters ook zijn, het zijn dieren die vooral in de schemer en in de nacht actief zijn en overdag kan het zijn dat je ze nauwelijks ziet. Probeer je voordat je een hamster koopt in te lezen, zodat je niet onnodig geld uitgeeft aan de verkeerde spullen en je iets weet over het dier wat je in huis haalt.

Waar koop je je hamster?

Het beste kun je een hamster kopen bij een fokker. Je krijgt niet alleen informatie mee over de hamster zelf, maar ook over de ouders en andere familieleden van de hamster. Als je vragen hebt kun je ze meteen stellen. Je kunt er vanuit gaan dat de fokker je precies vertelt wat je nodig hebt voor je hamster en waar je op moet letten. Helaas komt het in (sommige) dierenwinkels voor dat je een zwak diertje koopt en een veel te kleine kooi. Ook komt het vaak voor dat er twee of meer hamsters aangeschaft worden, terwijl de meeste hamsters alleen leven. Het risico dat het toch niet twee broertjes of zusjes zijn is ook aanwezig en dan heb je straks niet twee hamsters, maar een heleboel hamsters! Wist je trouwens dat een hamster direct na de bevalling weer bevrucht kan worden? De meeste ‘oepsnestjes’ komen dus per twee!

Ik wil toch echt een hamster kopen!

Je hebt je goed ingelezen, je hebt voldoende geld om alles te kunnen aanschaffen en je wilt nog steeds graag een hamster. Je hebt contact gezocht met een fokker en mag binnenkort een hamster ophalen (ja, soms moet je gewoon een tijdje wachten op een hamster). Wat haal je in huis?

  • Een verblijf van minimaal 80 cm x 40 cm x 40 cm (dwerghamsters) of 120 cm x 50 cm x 50 cm (Syrische hamsters). Dit is een stuk groter dan de adviesmaat van het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) en dat heeft een goede reden: uit onderzoek is namelijk gebleken dat ze minder stress vertonen bij een grotere kooi. Als je een hamster (of een groepje) aanschaft bij een fokker, zal de fokker je adviseren over de maat. Voor een overzicht van verblijven kun je kijken naar onze pagina over huisvesting.
  • Bodembedekking. Bij Hamstery De Twentse Campbelli worden verschillende soorten gebruikt, waaronder houtkrullen, hennepvezel, katoenwol (cotton) en teabedding.
  • Nestmateriaal. Ondanks dat bij veel winkels hamsterwatten verkocht worden, zijn deze onveilig voor hamsters. Geef liever de vruchten van een kapokboom of gewoon toiletpapier.
  • Een loopwiel met het juiste formaat. Een hamster moet tijdens het rennen in een loopwiel de rug recht kunnen houden. Er mogen geen openingen zijn waar hun nagels in kunnen blijven zitten en ook spijlen aan de zijkant zijn niet aan te raden, een hamster kan zich daaraan verwonden. Voor een dwerghamster wordt een rad van minimaal 16 cm aangeraden en voor een Syrische hamster een rad van minimaal 28 cm.
  • Een drinkflesje of -bakje en een voerbakje. Zorg ervoor dat het flesje niet lekt en dat het bakje stevig staat zodat het niet omvalt. Ook het voerbakje moet stevig staan. Je kunt er ook voor kiezen om het voer in het hok te verspreiden. Je kunt dan wel minder goed in de gaten houden of er voldoende voer aanwezig is. Hamsters ‘hamsteren’ en bewaren voer in een holletje. Er moet desondanks altijd eten aanwezig zijn.
  • Huisjes. Voor dwerghamsters zijn kleinere huisjes mogelijk dan voor Syrische hamsters. In alle gevallen moeten de openingen groot genoeg zijn. Als je een groepje hamsters hebt, is het handig als de huisjes meer openingen hebben. Een huisje zonder ‘vloer’ is erg handig, omdat ze dan vanuit hun huisje (lekker beschut) kunnen gaan graven.
  • Speelmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan bruggetjes van wilgenhout, kurktunnels en wijnranken. Naast het spelen met dit materiaal kunnen de hamsters er ook aan knagen en hun nagels aan vijlen. Let er wel op dat er geen openingen zijn waar de nagels van de hamster tussen kunnen komen.
  • Een zandbak met voldoende chinchillazand zodat de hamster zich kan wassen.
  • Voer en snacks. Er zijn heel veel soorten voer en er zijn nog veel meer meningen over welk voer goed is voor hamsters. Alle soorten hamsters hebben andere eisen. Campbelli dwerghamsters eten granen en zaden, maar ook meelwormen en kleine insecten. Door te kiezen voor een complete voeding, krijgen ze alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Ook voorkom je selectief eetgedrag. Je kunt ook kiezen voor een natuurlijk gemengd voer, er zijn daarin verschillende mogelijkheden. Naast droogvoer vinden hamsters het ook lekker om vers voer te krijgen. Zorg wel dat je voerresten weghaalt uit de kooi voordat het gaat rotten en geef niet te veel. Af en toe een keer wat lekkers geven aan je hamster is geen enkel probleem. Denk bijvoorbeeld aan een paar meelwormen of eventueel wat gedroogd fruit. Geef geen yoghurtsnoepjes of likstenen, dit is niet goed voor hamsters. Ook niet als er wel een hamster op de verpakking getekend staat.
  • Een bakje om je hamster te vervoeren. Als je je hamster op gaat halen of met het beestje naar de dierenarts moet, is het handig om een bakje te hebben waarin je het beestje kunt vervoeren. Vaak krijg je ook wat bodembedekking mee waar de lucht van je hamster al aanzit. Dit is omdat de hamster dan sneller went in zijn nieuwe omgeving.

Als je al deze dingen in huis hebt, is het tijd voor de hamster. Neem een kijkje bij de fokkers van Campbelli dwerghamsters en neem contact op met de fokker van je keuze.

%d bloggers liken dit: