Welk geslacht heeft jouw hamster?

Soms is het moeilijk om het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes te zien. Vaak hoor je dat iemand denkt twee hamsters van hetzelfde geslacht te hebben, maar dan zijn er ineens allemaal kleine hamstertjes! Oeps, een nestje!

Mannelijke Campbelli dwerghamsters zijn over het algemeen iets knuffelbaarder dan vrouwtjes. Vrouwelijke Campbelli dwerghamsters zijn vaak wat feller van karakter dan mannetjes. Toch merken we tegenwoordig dat dieren van goede fokkers vaak een stuk socialer zijn. Dit komt omdat de meeste fokkers de ouderdieren selecteren op karakter en territoriumdrift (naast natuurlijk gezondheid en eventueel kleur). Ook komen de jongen van jongs af aan met mensen in aanraking waardoor dat een gewoonte is geworden.

Uiteraard zijn dit algemene zaken over hamsters. Je hebt altijd uitzonderingen, omdat iedere hamster uniek is.

♂ Mannetje

Campbelli-geslacht-mannetje

♀ Vrouwtje

Campbelli-geslacht-vrouwtje

Bij een mannelijke Campbelli zit er afstand tussen het geslachtsorgaan en de anus, waardoor het een streepje lijkt. Een vrouwtje heeft haar geslachtsorgaan en de anus vlak naast elkaar zitten. Qua vorm loopt het achterlijf van een volwassen mannetje duidelijk in een punt. Daarnaast is de geurklier bij een volwassen mannetje beter zichtbaar. De geurklier zit midden op de buik.

Campbelli-geslacht-mannetje-kont

Geslachtsrijp

Een Campbelli dwerghamster, ongeacht het geslacht, is rond vijf/zes weken oud geslachtsrijp. Natuurlijk is dat veel te jong om een nestje te krijgen. Als je een mannetje en een vrouwtje samen laat opgroeien, komt het eerste nestje vaak als het vrouwtje zo’n drie maanden oud is. Uitzonderingen met vroegere nestjes zijn mogelijk, maar gelukkig niet vaak.
Jonge mannetje en vrouwtjes moeten dus rond hun vijfde week gescheiden gehouden worden, om te voorkomen dat de vrouwtjes gedekt worden. Een vader kan dus ook niet meer bij zijn dochters in het verblijf zitten. Een vrouwtje is elke vier tot vijf dagen een aantal uur vruchtbaar en laat zich dan ook graag dekken. Vrouwtjes zijn meteen na het bevallen weer vruchtbaar.

%d bloggers liken dit: