Hamsters van vijf euro: te goedkoop!

Je ziet de advertenties wel eens op Marktplaats staan. Dwerghamsters voor vijf euro (alhoewel ze ook op Marktplaats tegenwoordig al duurder worden). In dit artikel leggen we uit waarom wij vinden dat vijf euro te goedkoop is voor een hamster. Onze mening is gebaseerd op onze eigen ervaringen. Ja, in dit artikel gooien we alle hamsterverkopers op een grote hoop. Natuurlijk is er verschil tussen een hamster die geboren wordt bij iemand thuis uit een oepsnestje en een hamster van iemand die grootschalig fokt met hamsters. Lees ook de disclaimer aan het einde van dit artikel.

vijf euro
Vijf euro

Wat krijg je voor vijf euro?

Een hamster. Als je meer hamsters koopt, betaal je een veelvoud van die vijf euro. Je kunt zelf kiezen welke hamstertjes je wilt hebben en als je een mannetje en een vrouwtje koopt, is er niemand die raar op kijkt. De hamsters zelf zijn schattig en aandoenlijk en iedereen snapt dat je ze wilt hebben.

Wat krijg je echt?

  • Een hamster die soms toch van een ander geslacht is dan je zelf dacht en dan de fokker heeft aangegeven, waardoor je er gratis hamsters bij krijgt. Niet alleen het eerste nestje, maar ook het tweede nestje. Dit komt omdat Campbelli’s direct na de bevalling weer zwanger kunnen worden.
  • Een hamster zonder stamboom, waardoor het niet duidelijk is of er onlangs nog gekruist is met een Russische dwerghamster en er geen inzicht is in de achtergrond van de hamster en je dus niets weet over ziektes. Je weet ook niet wie de ouders zijn en of die wel of geen directe familie van elkaar zijn.
  • Een hamster die zeer waarschijnlijk in een klein verblijf opgegroeid is zonder verrijking (schuilplaatsen, loopwiel).
  • Geen hulp als je vragen hebt over je hamster of als je ergens tegen aan loopt.

Waarom die verschillen?

Er is een groot verschil tussen een hobbyfokker en een broodfokker*. Een hobbyfokker fokt met een diersoort en heeft daarnaast een baan om in het inkomen te voorzien. Een broodfokker heeft die baan niet nodig, maar heeft dusdanig veel dieren dat het mogelijk is om te leven van de dieren alleen. Een hobbyfokker heeft over het algemeen een doel met het fokken van dieren. Dat doel is niet om van de verkoop van de dieren te kunnen leven. In het geval van Hamstery De Twentse Campbelli gaat het om het voortbestaan van gezonde Campbelli dwerghamsters. Uiteraard kan ook een broodfokker zo’n doel hebben, maar omdat het gaat om het inkomen, moeten er soms beslissingen genomen worden die vooral om het inkomensdoel gaan.

Hamsters op voorraad

Broodfokkers zullen, om in hun inkomen te voorzien, veel dieren moeten verkopen. Als je veel dieren wilt verkopen, moet je ook veel dieren hebben. Als je veel dieren hebt, heb je veel verblijven nodig. Vaak zie je bij broodfokkers dan ook dat de verblijven waar de dieren in leven, kleiner zijn. Als je op Marktplaats kijkt, kun je eigenlijk vrij snel zien wat en hoe. Je hebt foto’s van veel hamsters in kleine hokjes tegen een lage prijs en de advertentie lijkt elke keer wel weer nieuw, maar wordt keer op keer op Marktplaats gezet. Het lijkt wel alsof de fokker altijd hamsters beschikbaar heeft. Ook een hobbyfokker heeft wel eens hamstertjes beschikbaar, maar vaak gaat dat om kleinere aantallen. Veel hobbyfokkers werken met een reserveringslijst en er is meer vraag dan aanbod. Vaak moet je dus wachten totdat je een hamstertje kan kopen.

Met of zonder stamboom?

Bij het fokken van hamsters komt meer kijken dan alleen een mannetje en een vrouwtje bij elkaar zetten. Je kijkt naar de achtergrond van de hamsters, komen er ziektes voor in de familie. Is het mogelijk om deze twee hamsters bij elkaar te zetten of is er dan kans op een genencombinatie die dodelijk is? Een van de factoren waar je naar moet kijken is de Mi-factor. Als beide ouders dit gen dragen, heb je kans op baby’s zonder ogen. Kortom: je moet goed weten waar je mee bezig bent. Door je administratie goed bij te houden, weet je waar je mee bezig bent en kan je altijd aangeven wie de ouders zijn van een hamster en wat de achtergrond is. Veel fokkers houden daarom stambomen bij, zodat goed inzichtelijk is wat de achtergrond is van een hamster. Dat wil niet zeggen dat een hamster met stamboom beter is dan een hamster zonder stamboom. Helaas wordt ook met stambomen wel gesjoemeld. Veel hobbyfokkers werken daarom samen met andere fokkers om de kans op gesjoemel kleiner te maken. Overigens wil het niet zeggen dat je, als je een hamster met een stamboom koopt, daadwerkelijk de stamboom mee krijgt.

Wat zou een hamster moeten kosten?

Een hamster zou, volgens Hamstery De Twentse Campbelli, tussen de twintig en vijfentwintig euro moeten kosten. Op die manier is er genoeg geld om te zorgen voor een verblijf dat ruim genoeg is, met de benodigde inrichting en het juiste voer. De verblijven worden regelmatig verschoond zodat de hamsters altijd in een schone, veilige omgeving zitten. Loopwielen en huisjes in verblijven worden vervangen als dat nodig is. De hamsters krijgen voldoende voeding die afgestemd is op de hamster. Zieke hamsters gaan naar de dierenarts. De hamsters worden met liefde grootgebracht en krijgen aandacht en zijn gewend aan handen. Ook na het kopen van een hamster is de fokker beschikbaar voor vragen en hulp.

Disclaimer

En nogmaals ter verduidelijking: wij generaliseren in dit artikel. Ja, er zijn ook broodfokkers die grotere verblijven hebben en er zijn ook wel degelijk hobbyfokkers die het slecht voor elkaar hebben. Het is niet de bedoeling om iemand te beschuldigen een slechte fokker te zijn. Mocht iemand zich aangesproken voelen door dit artikel, neem dan rustig contact met ons op.


* Voor de leesbaarheid gebruiken we de term broodfokker. Vroeger kon je hier ook de term bedrijfsmatige fokker gebruiken, maar tegenwoordig moet elke hamsterfokker die hamsters verkoopt voldoen aan de regels van een bedrijfsmatige fokker. Het gaat hier dus om fokkers die hun brood verdienen met het fokken van dieren en niet het fokken van dieren als hobby naast hun andere werk doen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in mei 2021.

%d bloggers liken dit: