Verrijking in een hamsterkooi

Waar wij als mensen vaak een smartphone, televisie of spelcomputer als verrijking zien in ons leven, ligt dat bij hamsters toch wat anders. Tenminste, de hamsters hier in huis hebben niet zoveel ruimte dat ze bovenstaande zaken in hun verblijf kwijt kunnen. De cavia’s die ik vroeger had leken wel zichtbaar van voetbal te genieten. Waarschijnlijk dachten ze dat ze het hele grasveld leeg mochten eten, maar zulke dingen is mij bij de hamsters nog niet opgevallen. Misschien omdat ik nauwelijks voetbal kijk? 😉

Verrijking-oogsthouder
Foto: Rodenttopia.com

Wat is verrijking?

Het is een prachtig woord: verrijking, maar wat betekent het precies? Op het moment dat je iets verrijkt, maak je iets waardevoller. In het geval van je hamsterverblijf is dat vooral waardevoller voor je hamster, ook al heb je er soms zelf ook wel iets aan. Er zijn verschillende manieren om te verrijken. De meest simpele mogelijkheid is om in plaats van een voerbakje het voer te strooien in het verblijf zodat de hamster moet zoeken naar zijn eten. Met een duur woord noemen we dit ook wel fourageren. Het is het natuurlijke gedrag van de hamster. Maar ook een loopwiel valt onder verrijking.

Welke soorten verrijking zijn er?

Het zandbakje en het loopwiel vallen wel onder verrijking, maar zijn eigenlijk gewoon een must voor je hamster. Daarom worden deze zaken ook niet meer genoemd in dit artikel. Het gaat echt om verrijking die naast de standaardbenodigdheden wordt toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een renbaan
  • een watchbox (ook leuk voor jezelf)
  • een oogsthouder
  • een mooi meerkamerhuis
  • of natuurlijk een combinatie van bovenstaande mogelijkheden

Uiteraard is bovenstaande lijst niet compleet, er zijn nog tal van andere zaken die ook als verrijking gezien kunnen worden.

Hoe kom je aan deze producten voor verrijking?

Voor mensen met twee rechterhanden en veel tijd zou ik zeggen: maak het zelf. Voor alle andere mensen: Marijke van Rodenttopia maakt echt de prachtigste dingen. Ongeacht hoe je verblijf is, voor elk verblijf zijn er passende mogelijkheden te verzinnen. Marijke helpt met het ontwerpen als je maatwerk nodig hebt, maar biedt ook kant-en-klare pakketten aan. Heb je wel twee rechterhanden, maar wat minder tijd, ga dan voor een doe-het-zelf pakket. Je krijgt alle materialen en hoeft het alleen nog maar zelf in elkaar te zetten. Dat scheelt toch weer tijd!

Deze pagina wordt niet gesponsord door Rodenttopia, op welke manier dan ook. Desondanks is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in de webshop! Je kunt de winkel vinden door in het menu te kiezen voor winkel. Ook daar verdient Hamstery De Twentste Campbelli helemaal niets mee.
%d bloggers liken dit: