Traliekooi of niet?

Een aantal fabrikanten van hamsterverblijven gaat aardig met de tijd mee. Je denkt nu misschien wel ‘huh, in welk opzicht dan, die plastic bakken met zo’n stuk tralie erop bestaan al jaren’, maar toch is er een flinke vooruitgang te zien. Sommige traliekooien hebben namelijk een diepere bak gekregen. Een hamster is een graver en zou minimaal 15 à 20 centimeter bodembedekking aangeboden moeten krijgen om goed te kunnen graven. Dat is dan ook één van de redenen dat Hamstery De Twentse Campbelli eigenlijk het gebruik van een traliekooi niet toejuicht, omdat zelfs met een diepe bak, deze hoeveelheid bodem eigenlijk nauwelijks gehaald kan worden. Omdat er wel bakken zijn die voldoen aan de minimale oppervlakte eisen en waar het mogelijk is voor hamsters om natuurlijk gedrag te vertonen, dit artikel. Hopelijk helpt het je met de keuzestress als het gaat om een juist verblijf voor je hamster.

Dit artikel is verdeeld in verschillende stukken:

Waarom geen traliekooi?

Er zijn zoals gezegd verschillende redenen waarom een traliekooi wordt afgeraden. In het kort komt het neer op de volgende punten:

 • Graven in een traliekooi is vaak een stuk moeilijker omdat een lage bak het onmogelijk maakt om voldoende bodembedekking te bieden. Dit is op te lossen door te werken met karton of plexiglas, maar dit geeft toch gedoe en is een stuk minder mooi.
 • In een traliekooi zal een hamster eerder geneigd zijn om stereotiep gedrag te vertonen. In de tralies klimmen en zich laten vallen of eraan knagen valt onder dit stereotiep gedrag.
 • De hoogte van een traliekooi is vaak vrij laag, waardoor het moeilijk is om, als het wel mogelijk is om een goede laag bodem te geven, huisjes of een loopwiel te plaatsen.
 • Veel traliekooien die aangeboden worden zijn simpelweg te klein voor het fatsoenlijk houden van hamsters. Hamsters hebben een minimale oppervlakte nodig van 2.800 cm2.
 • In veel traliekooien worden plateau’s gebruikt. Plateau’s zijn gevaarlijk voor hamsters omdat ze geen diepte kunnen zien. Ze kunnen zich lelijk bezeren als ze vallen.
 • Een traliekooi is stoffiger voor de omgeving dan een gesloten kooi.

Traliekooi

Er zijn altijd redenen om toch te kiezen voor een traliekooi. Je hebt bijvoorbeeld ook een kat en je wilt zeker zijn dat die niet zomaar achter je hamster aan gaat. De keuze voor een traliekooi is dan begrijpelijk, want de kat kan er niet zomaar bij. Bedenk alleen wel dat er tussen de spijltjes wel degelijk ruimte is. In combinatie met andere huisdieren met een jagersinstinct raadt Hamstery De Twentse Campbelli eigenlijk altijd een terrarium aan met een stevig slot. Op die manier weet je zeker dat je kat (of hond) er niet zomaar bij kan. Uiteraard zijn er bij alle bakken verschillende mogelijkheden voor een hamster om toch zijn best te doen om uit de bak te komen. Verkijk je daar niet op!

Kunststof bak

Ferplast Criceti

De serie Criceti van Ferplast biedt traliekooien met stevige sluiting en een relatief diepe kunststof onderbak in verschillende maten. Twee van de modellen zijn geschikt voor dwerghamsters: de Criceti 15 (78 cm x 48 cm x 39 cm) en de Criceti 100 (95 cm x 57 cm x 50 cm). De bijgeleverde plateau’s zijn niet geschikt en ook het loopwiel dat geleverd wordt, is te klein. Door de gekleurde bak kun je niet meekijken met de hamster. De prijzen van deze bakken variëren. De Criceti-bakken zijn onderdeel van een modulaire serie. Dit houdt in dat je verschillende bakken aan elkaar kunt koppelen door middel van buizen. Dit lijkt interessant omdat je dan van meerdere kleine kooien een grote kooi kunt maken, maar omdat er geen aaneengesloten oppervlakte is, voegt het voor je hamster niets toe en blijft de aangeboden oppervlakte te weinig.

Ferplast Kios

De Ferplast Kios Heeft wel wat weg van de ‘ouderwetse’ bakken, ook al is de kunststof bak dieper. Het verblijf heeft een grootte van 70 cm x 47 cm x 28 cm en biedt technisch genoeg voldoende oppervlakte, maar een hoogte van 28 cm is wel heel erg beperkt. Ook deze bak is onderdeel van de modulaire serie van Ferplast en kan gekoppeld worden.

Zolux Neo Nigha

De Neo Nigha van Zolux heeft een eigentijds design in verschillende kleuren en is een verblijf op hoogte door het gebruik van poten onder het verblijf (ook zonder poten is het verblijf bruikbaar). Met een grootte van 78 cm x 48 cm x 36 cm is het verblijf ook groot genoeg voor een dwerghamster, al is de hoogte niet perfect. Ook in dit geval: plateau’s en loopwiel zijn ongeschikt. De hogere variant van deze kooi, de Neo Cosy is niet geschikt voor hamsters.

Glazen bak

Ferplast Karat

De serie Karat van Ferplast biedt traliekooien met een glazen onderbak, zodat ook te zien is wat een hamster allemaal doet tijdens het graven. Ook hier zijn verschillende maten te verkrijgen: de Karat 80 (78,5 cm x 45,5 cm x 52,5 cm) en de Karat 100 (98,5 cm x 50,5 cm x 61,5cm). Ook in dit geval zijn de bijgeleverde plateau’s en loopwielen eigenlijk niet geschikt om te gebruiken. De ruimte die je hebt om je hamster uit de kooi te halen, is bij deze serie vrij beperkt, tenzij je de gehele bovenkant van de bak afhaalt.

Zolux Neo Panas

De Zolux Neo Panas lijkt een beetje op de Karat-serie van Ferplast. Het oppervlakte van de grootste variant is echt maar net groot genoeg voor een dwerghamster (71 cm x 41 cm x 49 cm). Ook in dit geval zijn de bijgeleverde plateau’s en het loopwiel ongeschikt. Als je het traliegedeelte van de bak afhaalt, heb je voldoende ruimte om je hamster uit zijn verblijf te halen, anders ben je beperkt, er zitten alleen kleine deurtjes in de tralies verwerkt. Eerlijk is eerlijk, de verblijven van Zolux hebben een prachtig design, zo worden er speciale onderkasten verkocht waar je de glazen bak in kan zetten zodat alleen het traliegedeelte zichtbaar is.

Afsluitbaar glazen verblijf

Ook als je gaat voor een glazen verblijf kun je de bak voorzien van een deksel. Die kan zowel gebruikt worden om een hamster binnen te laten, als om een ander huisdier (of kind) buiten te laten.

Aquarium

Het meest bekend zijn de volglas aquaria. Verkrijgbaar in verschillende soorten en verschillende maten. Ze zijn in heel veel verschillende maten verkrijgbaar en in veel gevallen ook op maat te maken. Sommige van deze aquaria worden geleverd met deksel en soms is een bijpassende onderkast verkrijgbaar. Let op: als je deze bakken wilt afsluiten met een deksel, dan kan het raadzaam zijn om verder te kijken naar een aquarium met meer hoogte, omdat een deksel je wel zal beperken in het gebruiken van hoge huisjes. Let er ook op dat er voldoende ventilatieruimte in de deksel zit en dat niet het hele verblijf afgesloten wordt.

Ferplast Jerry

De Ferplast Jerry is verkrijgbaar in de 80 (80 cm x 36,9 cm x 43,1 cm) en 100 variant (101,7 cm x 42,2 cm x 43,1 cm). Deze glazen bak heeft verstevigingen bij de hoeken en heeft een ruimte opening in het traliedeksel om je hamster uit het verblijf te tillen.

Ferplast Ratatout 80

De Ferplast Ratatout 80 is een glazen verblijf met een stevig tralierek aan de bovenkant. De afmetingen van deze bak zijn 81 cm x 36 cm x 45,9 cm. Deze bak is iets smaller, maar ook wat hoger dan de ‘standaard’ volglas aquaria. Het meegeleverde plateautje met trapje is ongeschikt, maar verder is het een geschikt verblijf. De bovenkant van het verblijf kan er in zijn geheel af, maar heeft ook een kleinere opening om je hamster uit de kooi te halen.

Terrarium

Naast de verschillende aquaria zijn er ook terraria, gerbillaria, knaagdieraria, noemhetmaarietsaraia te verkrijgen. Deze verblijven zijn ook in allerlei soorten te verkrijgen en worden vaak op bestelling gemaakt, naar jouw specifieke wensen. Denk bijvoorbeeld aan deurtjes aan de voorkant van 20 centimeter hoog, een slotje zodat de deur ook echt op slot is en een flinke hoogte zodat je wel alle ruimte hebt in het verblijf. Ook in een terrarium moet je voldoende ventilatiemogelijkheden hebben.

Zolux Nevo Prestige

Een soortgelijke oplossing van Zolux is de Zolux Nevo Prestige. Met het voordeel dat je er poten onder kunt maken of zelfs een heel kastje. De afmetingen van deze variant zijn 78 cm x 42 cm x 32 cm. Dit is dus wel een heel laag verblijf, dus ook hier is het weer oppassen geblazen met het plaatsen van huisjes of je loopwiel op de benodigde bodembedekking.

Een ander verblijf

Naast de traliekooien en de afsluitbare glazen bakken heb je ook kunststof kooien die uit delen bestaan en alleen een tralierek hebben aan de bovenkant als deur. In het juiste formaat kunnen deze bakken geschikt zijn voor jouw situatie.

Ferplast Duna Multy

De Ferplast Duna Multy is in verschillende maten verkrijgbaar. De kleinste variant (Mini) is niet geschikt, maar de ‘gewone’ Multy en de Maxi zijn wel geschikt voor dwerghamsters. De maat van de Multy is 71 cm x 46 cm x 31,5 cm en de Maxi heeft een formaat van 99 cm x 51,5 cm x 36 cm. Let wel op dat je in deze bakken zeer beperkt bent in de hoogte, maar dat je door de kunststof zijwanden wel kan voldoen aan de graafbehoefte van je hamster. Als je gebruik wilt maken van een drinkflesje heb je maar een aantal plekken waar deze flesjes opgehangen kunnen worden, tenzij je zelf een andere mogelijkheid bedenkt.

Interzoo Big Alex

De Interzoo Big Alex is qua oppervlakte groter dan de twee andere genoemde bakken, maar is een stuk lager. De afmetingen zijn namelijk 77,5 cm x 47 cm x 25 cm. Dit levert dus vooral in de hoogte een uitdaging op als je huisjes en een loopwiel wilt plaatsen. De bijgeleverde verdieping, trap en het loopwiel zijn ongeschikt.

Savic Rody

Een soortgelijke bak als hierboven genoemd is de Savic Rody (70 cm x 45 cm x 31 cm). Dit verblijf heet een caviaverblijf, maar is meer geschikt voor dwerghamsters. De dwerghamstervariant voldoet niet, deze is de klein. Deze bak wordt inclusief hooiruif (helaas onbruikbaar) en drinkflesje geleverd. Een voordeel van deze bak is dat het traliedeksel volledig geopend kan worden.

Wat kan gewoon echt niet?

Een kleine opsomming van verblijven die echt te klein zijn of om andere redenen niet voldoen.

 • Duvo+ Hammer (te hoog)
 • Duvo+ Timmy (te klein, oppervlakte van 1.014 cm2)
 • Ferplast Duna Fun (te klein, oppervlakte van 2.585 cm2)
 • Ferplast Paula (te klein, oppervlakte van 1.357 cm2)
 • Interzoo Vision 58 (te klein, oppervlakte van 2.535 cm2)
 • MPS Kleo (te klein, oppervlakte van 1.856 cm2)
 • Petstar Delin (te klein, oppervlakte van 1.650 cm2 en te hoog)
 • Savic Caesar dubbel Knock Down (te veel ruimte tussen de spijlen, te hoog)
 • Savic Martha (te klein, oppervlakte van 966 cm2)
 • Voltrega met buis 138 (te klein, oppervlakte van 1.600 cm2)
 • Zolux Neo Cosy (te hoog)
En dan nog even dit. Het is een wat saai artikel zonder foto’s, maar daar is met opzet voor gekozen. Als je een verblijf wilt kopen en je staat in de winkel, dan moet je niet hebben dat je denkt ‘o wacht, daar heb ik een foto van gezien, dat herken ik’, maar dat je niet meer weet of het nu een goede optie was of juist niet.
%d bloggers liken dit: