Help, mijn hamster maakt ruzie!
Dieren (en mensen) die samen leven, communiceren met elkaar. En zodra je moet communiceren, ontstaat er ook wel eens ruzie. Daar zit natuurlijk een groot verschil in hoe dat precies gebeurt. Mensen kunnen onderling met elkaar praten en op die manier dingen duidelijk maken (of een poging doen tot). Dieren kunnen over het algemeen niet praten, een enkele diersoort uitgesloten. Op het moment dat wij als hamstery een hamster hebben die kan praten, dan hoor je zeker van ons, tot die tijd gaan we ervan uit dat ze dat niet kunnen. Wat ze wel kunnen is piepen. Maar ook gillen, krijsen en kreunen. Het is maar net wat de hamster duidelijk wil maken. Is er sprake van een dominantiestrijd of is het gewoon een klein akkefietje? Maar wanneer spreek je nu echt van ruzie bij hamsters? En moet je ze dan meteen uit elkaar halen of is er niets aan de hand en komt het weer goed.

Ruzie?
Iedereen kent het wel, van jongs af aan. Je hebt een lekker plekje op de bank, in de zandbak, op het strand, in bed gevonden, maar je moet er nog even uit of wat anders doen. Tegen de tijd dat je terug komt is je plekje door iemand anders ingenomen. Er zijn verschillende oplossingen te bedenken (geef wat tijd en er komen er tientallen!), maar in het kort zijn er twee: je gaat ergens anders een plekje zoeken of je geeft aan dat je je plekje terug wilt. (Gelukkig is het bij hamsters niet zo dat de omgeving er zich mee gaat bemoeien en de ruzie gaat aanmoedigen: ‘Ruzie! Ruzie! Ruzie!’) Een hamster die het allemaal niet zo spannend vindt zal waarschijnlijk kiezen om ergens anders een plekje te zoeken, maar een dominante hamster die graag de baas wil zijn, zal waarschijnlijk zijn plekje terug willen. En dat kan natuurlijk ook weer op verschillende manieren.
Mopperen
Ja, we noemen het mopperen, maar dat is niet wetenschappelijk vastgesteld. Het makkelijkste is het uit te leggen met bovenstaande voorbeeld, waarbij we voor het gemak even doen alsof we precies weten wat een hamsters zegt. ‘Jij bent ook lekker, heb je mijn plekje weer ingepikt, kan je niet een eigen plekje zoeken?’ Als je dat vertaalt in hamstertaal zal het misschien wel hier op lijken: ‘PIEP piep piep krijs gil PIEP PIEP!’ Je hoort het ook wel eens als een hamstertje in de deuropening van een huisje ligt en een andere hamster er uit wil. ‘Ga toch eens aan de kant met je dikke kont, ik wil eruit!’ De vertaling mag je er in dit geval zelf bij bedenken 😉
Mopperen hoort erbij en het is een manier van communiceren.
Stoeien
Tja, denkt nu de hamster. ‘Kan wel zijn dat het jouw plekje was, maar opgestaan is plaats vergaan en dit is lekker warm en ik heb helemaal geen zin om weg te gaan en je zeurt echt ALTIJD!’ Uiteraard is dat niet het antwoord wat de andere hamster graag hoort. Als na nog wat meer woorden de hamster nog steeds niet weggaat, kan het best zijn dat er een stoeipartij ontstaat. Ze kunnen overal elkaar heen rollen tijdens het stoeien en behoorlijk wat lawaai maken. Is dat erg? Nee.
Stoeien hoort erbij en het is een manier van communiceren.
Boksen
Naast een toch nog best gezellig stoeipartijtje wat niet te lang duurt, kunnen hamsters ook met elkaar boksen. Vaak begint dat met een staredown: de hamsters blijven elkaar aankijken en degene die het eerste wegkijkt is het minst dominant. Soms gaat de staredown over in een bokspartijtje. Dat kan best een tijdje duren, maar vaak houdt het op als een van de hamsters besluit dat het genoeg is. In veel gevallen zal het ook niet meer zijn dan dit, maar als het uit de hand loopt en ze gaan (geluidsloos) als een bal in elkaar zitten, dan moet je ingrijpen. Zie ook ‘Ook niet goed!’
Een enkele staredown of bokswedstrijd hoeft geen probleem te zijn, het is een manier van communiceren.
Bijten
Meestal stoppen mensen met bijten op een vrij jonge leeftijd, dus een voorbeeld vinden waar je je nog echt wat bij voor kan stellen is best lastig. Maar misschien heb je het wel eens gezien bij jonge kinderen. Het ene kind bijt het andere kind (en je kunt nog dagen de tanden in een arm zien staan). Ja, dat kan gebeuren als je een ander zijn zin niet geeft. En ja, je ziet dat ook bij hamsters. Er kan na zo’n akkefietje wel een keer een hamster gebeten worden.
Een keertje bijten hoort erbij en het is een manier van communiceren.
Foute boel!
Het is foute boel als je hamster regelmatig gebeten worden. Je kunt dat herkennen aan regelmatig natte plekjes of echt bijtwondjes. In dat geval moet je het echt even in de gaten houden. Het kan onderdeel zijn van de dominantiestrijd tussen hamsters, maar het kan ook zijn dat het duidelijk is dat het de zwakste hamster is en dat daarom altijd dezelfde hamster de pineut is. Het beste advies in dit geval is: contact opnemen met je fokker (met als het enigszins mogelijk is filmpjes met voorbeelden en dergelijke). Het kan zijn dat je fokker nog tips heeft om te kijken of samenleven nog mogelijk is, maar er is een kans dat dat er niet meer in zit en dat het verstandiger is om een groepje uit elkaar te halen. Dat wil niet perse zeggen dat een hamster alleen verder moet leven, mogelijk past het prima in een andere groep.
Veel bijten is foute boel, ook al is het een manier van communiceren.
Ook niet goed!
Als je twee hamsters compleet in elkaar gerold ziet vechten, zonder dat ze geluid maken of elkaar los laten, dan gaat er ook iets fout. Probeer de hamsters uit elkaar te krijgen met een lepel, stukje karton of iets dergelijks (maar niet met je eigen vingers, geloof me). Haal de beide hamsters uit de situatie, in een eigen apart verblijf en neem direct contact op met je fokker en leg uit wat er voorgevallen is. Als je ze niet uit elkaar haalt, is de kans aanwezig dat ze blijven vechten totdat een van de hamsters overleden is.
Vechten is ook niet goed, ook al is het een manier van communiceren.
Dramaqueen (m/v)
Je hebt ook hamsters die al gillen als er in de keuken een vlieg langs vliegt. Ze gaan op hun rug liggen en krijsen het hele huis bij elkaar alsof ze op zijn minst zonder narcose gecastreerd worden. Vaak is dat niet het geval en is er zelfs geen andere hamster in de buurt. Deze dramaqueens zijn er ook. Is dat erg? Nee, maar je zult waarschijnlijk wel vaker toch even kijken of er niets aan de hand is. Vaak zal er ook niets aan de hand zijn, behalve die vlieg dan misschien. Er zijn hamsters die hier overheen groeien, maar ook hamsters die dat niet doen.
Krijsen en gillen om niets kan erbij horen. Het is ongetwijfeld een vorm van communicatie.
Contact met je fokker
Ondanks de omschrijvingen en tips hierboven kan het natuurlijk zijn dat je twijfelt of iets een kleine ruzie is of dat er ingegrepen moet worden. In al die gevallen is het verstandig om contact te zoeken met je fokker. Iedere fokker kan je helpen, maar zeker als het om jonge dieren gaat, weet de fokker meer over het karakter van jouw specifieke dieren en kan je dus beter helpen. In alle gevallen geldt: er kunnen geen garanties gegeven worden of een groep altijd zonder ruzie zal kunnen leven of niet.
Het liefste zouden we dit artikel ondersteunen met opnames van de verschillende geluiden die hamsters maken. Maar die geluiden maken ze uiteraard niet op commando. Mogelijk worden op een later tijdstip dus geluiden toegevoegd, maar dat is wel afhankelijk van de medewerking van onze hamsters. We zijn niet van plan om onze hamsters opzettelijk bepaalde geluiden te laten maken.