Ruzie: moeten mijn hamsters uit elkaar?
Je ziet de vragen wel eens langskomen op Facebook. Hamsters die in een groep leven en die ruzie maken, wat te doen? Steevast zijn de antwoorden: haal ze uit elkaar. Maar is dat altijd nodig?
Campbelli dwerghamsters kunnen (soms) samenleven, wat je ook kunt lezen in dit artikel. Maar dat ze ooit samen konden leven, wil niet zeggen dat het altijd goed blijft gaan. Je kent de spreuk vast wel: ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Er zijn tal van redenen waarom hamsters ruzie kunnen krijgen.
Andere levensfase
Net als bij mensen hebben ook hamsters een levensfase. Ze beginnen als baby, gaan uiteindelijk puberen en hoe ouder ze worden, hoe meer je ze ook als een oud opaatje of omaatje kunt zien. En bij elke fase hoort een ander gedrag. Niet alleen het eigen gedrag wordt anders, maar ook het gedrag naar andere hamsters toe. Als in een groep het gedrag van één hamster verandert, dan zullen alle hamsters veranderen, want de groepsdynamiek wordt anders. Als de meest dominante hamster wat ouder wordt, kan een jongere hamster vinden dat het tijd is voor een nieuwe baas (met waarschijnlijk zichzelf in het achterhoofd). Een nieuwe baas vaststellen gaat gepaard met rumoer in de groep: wie is de sterkste, het minst bang voor anderen en het meest dominant. Soms kan dat tot vechten leiden.
Zieke hamster
Als een hamster in de groep ziek is, verandert ook de groepsdynamiek. Ook in dat geval kan het betekenen dat er gevochten gaat worden. Als een hamster dusdanig ziek is dat je de hamsters uit elkaa rmoet halen, omdat er tijdelijk een ander verblijf gebruikt moet worden. Dan is het zaak om de groep na genezing weer rustig aan elkaar te laten wennen na de ziekte, om te voorkomen dat ‘de pleuris uitbreekt’.
Overlijden van een hamster
Soms komt het voor dat er een hamstertje in een groep dood gaat. Dat is allereerst ontzettend verdrietig, maar bedenk goed dat ook dat consequenties heeft. Misschien ben je ook nog wel geconfronteerd met een ineens missend hamstertje of vond je een halve hamster op omdat de rest opgegeten leek te zijn. Dit is heel normaal bij Campbelli’s. Omdat het prooidieren zijn en een dode hamster na verloop van tijd gaat ruiken, eten de hamsters de organen van dode hamsters op. Dit heeft dus alles te maken met hun eigen veiligheid. Naast dat de overgebleven hamsters moeten ‘uitvechten’ wie de baas gaat zijn, heb je ook kans dat er teveel ruimte is in je verblijf voor deze hamsters. Het kan dus goed zijn om te kijken of er misschien wat extra hamsters in het verblijf kunnen. In dit geval kun je de hamsters dus ook beter niet meteen uit elkaar halen.
Grote groepen
In de woonkamer staat een groot verblijf waarin de pensioendames verblijven. Van tijd tot tijd komen hier ook jongere dames bij, die om wat voor reden dan ook niet fokgeschikt zijn, maar ook geen ander huisje hebben. Er zijn dus altijd oude dames, maar ook wel jonge dames. Mijn ervaring is: hoe groter de groep, hoe minder ruzier er is. In onderstaand filmpje zie je hoe deze dames op elkaar reageren (en hoe ze reageren op de aanwezigheid van een hand met een camera 😉 ).
En toen was er… ruzie
Er is een groot verschil tussen ruzie en ruzie. Voor iemand die voor het eerst een groepje hamsters heeft is het heel erg moeilijk om in te schatten wat te doen. Is het gekibbel of heeft een hamster moordneigingen? Soms is het puur de ervaring die je laat ingrijpen en soms gaat het zelfs met jaren ervaring alsnog mis. De eerste stap is om te proberen te achterhalen waar het probleem zit: zat er een hamster in de deuropening waardoor een andere hamster er niet uit kon? Geen reden om je druk te maken, dat is meer een beetje gescheld of gekibbel op elkaar. Wordt een hamster echt constant aangevallen en zie je ook echt wondjes, dan wordt het een ander verhaal. Maar wat te doen?
Ruzie. Wat nu?
De gouden regel: neem contact op met de fokker waar je je hamstertjes vandaan hebt. Probeer uit te leggen wat je gezien hebt of probeer filmpjes te maken. Het kan goed dat je fokker eerst nog een aantal tips heeft die kunnen helpen. Maar in sommige gevallen zal ook de fokker zeggen: haal ze uit elkaar. Bijvoorbeeld omdat duidelijk is dat het niet meer goedkomt, of omdat ook de fokker niet ziet waar het probleem zit en ondanks alle andere tips de hamsters blijven vechten. Het is dan ook zaak om bij elke groep te bedenken dat je ook de ruimte moet hebben voor de hamsters als ze toch uit elkaar moeten en niet samen kunnen blijven.