Hamsters en corona, wat nu?

Hongkong op zoek naar Nederlandse hamsters na corona-uitbraak dierenwinkel‘, ‘Hamsters uit Nederland testen in Hongkong positief op deltavariant‘. Uhm oke? Dus hamsters kunnen ervoor zorgen dat mensen besmet raken? Of is dat ietwat te kort door de bocht? In deze blog proberen we uit te leggen wat we tot nu toe weten over hamsters en corona (COVID-19). Wat we in ieder geval mee willen geven: laat je beestje niet inslapen door de verhalen die je nu vanuit Hongkong hoort (en gelukkig zijn er ook mensen Hongkong die dat vinden). Dat is echt te kort door de bocht. Je hamster hoeft ook geen mondkapje op.

DTC’s Young met een mondkapje

Kunnen hamsters corona krijgen?

Ja, dat kan. De Universiteit van Wageningen heeft hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan bij Syrische hamsters. Het coronavirus is een zoönose, een infectievirus dat overgaat van dier op mens. Zo komt COVID-19 oorspronkelijk van de vleermuizen, maar kan het veel verschillende soorten besmetten: apen, fretten, nertsen, mensen en dus ook hamsters. Onderling kunnen hamsters elkaar ook besmetten.

Kunnen hamsters mensen besmetten met corona?

Aan de hand van de verhalen uit Hongkong zou je dat wel verwachten, maar op dit moment zouden er geen aanwijzingen zijn dat hamsters mensen kunnen besmetten. Er zijn nog onderzoeken bezig om dit beter in kaart te brengen. Het staat inmiddels wel vast dat nertsen mensen kunnen besmetten. In Nederland zijn daarom alle nertsenfokkerijen gesloten.

Ik ben zelf ziek, wat nu?

Of je nu besmet bent met corona of op een andere manier ziek bent, je wordt altijd geadviseerd om zo min mogelijk contact met je huisdieren te hebben. Laat het liefste iemand die gezond is je dieren verzorgen. Ben je in quarantaine, probeer dan ook je huisdieren zoveel mogelijk in quarantaine te houden. Nu zijn er vrij weinig mensen die hun hamster dagelijks uitlaten, dit is natuurlijk meer voor belang voor honden en katten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook zonder dat je ziek bent al algemene hygiënemaatregelen die je het beste kunt volgen. Denk aan het handen wassen met water en zeep voor en nadat je aan je dieren gezeten hebt.

Ik maak me zorgen om mijn hamster

Er zijn natuurlijk tal van zaken waarom je je zorgen kunt maken over je hamster. Ben je zelf besmet geweest en denk je dat je hamster mogelijk ziek is, dan kun je altijd contact opnemen met je dierenarts. Doe dat altijd eerst telefonisch of via de mail (afhankelijk van welke mogelijkheden je dierenarts heeft). Bij de (Syrische) hamsters uit het onderzoek viel vooral op dat de hamsters in korte tijd veel afvielen en minder liepen in de loopwielen.

covid-19-model-in-syrian-hamsters-wageningen-universiteit-corona
Afbeelding: Universiteit Wageningen

Kan ik nu een hamster kopen?

Op het moment dat jij je hamster koopt bij een goede fokker die weet wat hij of zij doet, is er geen enkel probleem om nu een hamster te kopen. Een fokker zal er altijd voor zorgen dat de beesten de best mogelijke zorg krijgen en standaard worden al wel hygiëneregels gevolgd. Corona kan wel een reden zijn voor een fokker om minder hamsters aan te bieden (door alle maatregelen zijn er minder shows en mogelijk dus ook minder hamsters beschikbaar) of om maatregelen te treffen bij het aanschaffen van een hamster (geen bezoek in de buurt bij de hamsterverblijven). Overleg daarom altijd met de fokker waar je een hamstertje wilt halen.

%d bloggers liken dit: