Hamsterbal: goed idee of niet?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wat ons betreft valt de hamsterbal in de categorie: doe maar niet. ‘Maar ze vinden het zo leuk!’, horen we mensen regelmatig zeggen. Wij betwijfelen of dat waar is. Waarom? Nou, heel simpel. Stel, jij bent een mens en je hebt je eigen woning. Je kan daar je eigen gang gaan. Je bent wel wat beperkt, want je kan niet zelf beslissen of je naar buiten kan, maar je krijgt op tijd je eten en drinken en je vermaakt je wel. Dan ineens komt er vanuit het niets een grote reuzenhand op je af, die pakt je op en stopt je in een plastic bal. Voor dat je er erg in hebt zit je in de bal. Voorzichtig doe je een stapje vooruit. Het hele ding begint te rollen en eigenlijk te snel voor je om bij te houden. Auw! Je blijft met je voet haken in een gat. Wat denk je, moeten we nog doorgaan?
Hamsterballen zorgen voor stress
Ongeacht de stress die je misschien zelf al wel voelde bij het indenken van bovenstaande verhaaltje, kun je je misschien voorstellen dat het voor een hamster ook nog extra stress oplevert omdat een hamster een prooidier is. In zo’n bal kun je niet echt mikken waar je heen rent, ben je meer zichtbaar dan zonder je bal en is er geen mogelijkheid om je te verstoppen. Voor hamsters is dat dus ongelooflijk stressvol en alleen al daarom af te raden. Daarnaast is het voor de hamster niet mogelijk om zijn snorharen te gebruiken, waardoor de hamster zich niet kan oriënteren op de omgeving.
Niet groot genoeg
Als het gaat om verblijven en loopwielen is het soms al moeilijk uit te leggen hoe groot iets moet zijn. Er moet een ruim verblijf zijn en een hamster moet met een rechte rug in een loopwiel kunnen lopen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het lopen in een hamsterbal. Het veelvuldig gebruik van een te kleine hamsterbal geeft dus dezelfde klachten als het gebruik van een te klein wiel zoals rugklachten. Uiteraard is dit los van alle andere negatieve zaken aan een hamsterbal.
Verwondingen
Als een hamster met een pootje in een van de ventilatiegaatjes blijft hangen, dan kan de hamster gewond raken. Een pootje dat blijft hangen kan leiden tot een gebroken poot of zelfs amputatie. Maar wat als een hamster ergens tegenop knalt met de bal?
Bacteriën
Net zoals een loopwiel moet ook een hamsterbal goed en regelmatig schoongemaakt worden. In een loopwiel heeft een hamster de kans om eruit te gaan als er een plasje gedaan moet worden (tenzij je een radplasser hebt, dan blijven ze juist zitten), maar in een hamsterbal kan dat niet. Een hamster blijft dan dus in zijn eigen urine en uitwerpselen lopen.
Conclusie
Waarschijnlijk weet je al wel welke conclusie hier komt te staan. Een hamsterbal voor een hamster is niet fijn. Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, kijk dan eens hoe lang de persoon in dit filmpje overeind blijft staan. Als je een hamster wilt laten genieten buiten het eigen verblijf, denk dan eens aan freerooming.