Kan een hamster in een groep leven?

Een vraag die regelmatig gesteld wordt in facebookgroepen en ook een vraag die wij als hamstery regelmatig krijgen. Dat is niet heel raar. Er is veel informatie op internet te vinden en niet alle neuzen staan dezelfde kant op. De algemene regel is: Syrische, Russische en Chinese hamsters kun je NIET samen houden. Campbelli’s en Roborovski’s kunnen (soms) WEL samen gehouden worden. Moeten deze soorten dan altijd samen? Nee, je kunt alle hamsters ook alleen houden. Wil je een groep: bedenk dat er nooit garantie zal zijn dat het eeuwig goed gaat in een groep. Aangezien wij Campbelli’s fokken, gaan we in dit artikel met name in op de Campbelli dwerghamsters.

groep-hamsters
Deze vijf Campbelli’s leven samen in een groep en hebben meer dan één loopwiel tot hun beschikking.

Hoe leeft een groep Campbelli’s in de natuur?

In het wild leven Campbelli dwerghamsters in groepen en koppels. Er verschillende groepen Campbelli’s, die zich aangepast hebben aan hun omgeving. Campbelli’s die hun oorsprong in Rusland hebben, kunnen dus heel anders leven dan de Campbelli’s uit China. Een man en een vrouw kunnen samen leven, of er nu baby’s geboren worden of niet. In principe zullen de dames altijd bij hun familie blijven en helpen met het opvoeden van de kinderen. De mannetjes verlaten de groep zodra ze geslachtsrijp zijn en gaan op zoek naar een vrouwtje elders.

Hoe kies ik een groep hamsters?

Het is een beetje ‘preken voor eigen parochie’ maar het begint allemaal met een goede fokker. Een fokker die je kan vertellen over het karakter van de dieren. Eentje die je helpt met het uitzoeken van de dieren. Ja, het kan zijn dat een fokker een bepaald dier afraadt. Vaak willen mensen specifieke kleurtjes, maar een fokker kijkt verder dan alleen maar kleur. Een beestje kan misschien niet lekker liggen in een groep door het karakter. Als je drie heel erg dominante hamsters bij elkaar gaat zetten, is de kans op slagen een stuk minder groot dan als er twee hamstertjes minder dominant zijn en de derde duidelijk de baas is.

Hoe duur is een groep hamsters?

Een groep hamsters is natuurlijk altijd duurder dan een hamster alleen. Het begint natuurlijk al bij de prijs van de hamster. Ook al kun je hamsters soms voor vijf euro op Marktplaats kopen (waarom dat veel te goedkoop is kun je hier lezen), als je de hamsters bij een goede fokker haalt, kosten ze vaak tussen de vijftien en twintig euro. Een groep van vijf hamsters kan je dus zo honderd euro kosten. Dan heb je nog geen verblijf, nog geen inrichting en nog geen voer. Vergeet ook niet het spaarpotje voor de dierenarts. De dierenarts vraagt voor een consult al snel ruim twintig euro en medicijnen zijn ook niet goedkoop. Als het echt niet goed gaat met je groep, moet je dieren uit de groep halen. Houd dus ook rekening met kosten voor een extra verblijf.

Hoeveel tijd kost een groep hamsters?

Ook al kunnen hamsters dieren zijn om vooral naar te kijken, een groep hamsters kost ook tijd. Je zult als eigenaar namelijk aandacht moeten hebben voor de groepsdynamiek. Weet welke geluiden er in de groep bij horen en weet wanneer je wel of niet in moet grijpen omdat er er ruzie is. Ons artikel hierover geeft veel informatie, maar elke groep is anders. De beste manier om dit goed te leren is door de groep te observeren. Dit moet bij elke groep opnieuw, omdat alle groepen uit andere hamsters bestaan, met elk hun eigen karakter.

Ik heb een fijne groep, blijft dit goed gaan?

Niemand kan je garantie geven dat een groep eeuwig bij elkaar blijft. Een fokker die dat wel doet, heeft een extra zintuig en kan in de toekomst kijken. Net als een mens blijft een hamster ook ontwikkelen. Bij elke levensfase kan dit dus voor onrust zorgen in de groep. Een hamster kan ziek worden waar de andere hamsters op gaan reageren. Het is van te voren nooit te voorspellen hoe hamsters zich ontwikkelen en hoe dat in de groep zal gaan. Een fokker kan je natuurlijk wel helpen als je vragen hebt of met je meedenken als je tegen problemen aanloopt.

Een groep hamsters, hoe pas ik het verblijf aan?

Een groep hamsters werkt niet heel anders dan een enkele hamster. In plaats van dat je één hamster in een verblijf stopt, stop je er twee of meer in. Toch? Nee, was het maar zo makkelijk. Helaas komt er iets meer bij kijken. Zo moet je het verblijf aanpassen op het houden van een groepje hamsters. Denk hierbij aan het aantal en soort huisjes, maar ook aan de loopwielen.

Grootte verblijf

De grootte van het verblijf hangt af van het aantal hamsters. Waar je voor één hamster de regel ‘hoe groter hoe beter’ kunt onthouden, gaat dit voor een groep hamsters niet op. Bij een groep hamsters moet je goed in te gaten houden dat een hamster niet een eigen territorium gaat ontwikkelen in een verblijf. Een fokker zal je altijd adviseren hoeveel hamsters er in jouw verblijf zouden kunnen passen. Natuurlijk wordt ook het karakter van de hamsters dan meegenomen. Een richtlijn kun je hier vinden. Heb je nog geen verblijf, overleg dan met de fokker welke maat je het beste kunt aanschaffen.

Huisjes

Een hamster die alleen woont, heeft een lief huisje met een deuropening. Hij kan altijd in en uit zijn huisje als hij dat wil. Voeg je nog een hamster toe, dan kan die hamster in de deuropening gaan zitten. De eerste hamster heeft dan geen kans om het huisje uit te gaan. Dat is een situatie die je liever niet hebt. Op het moment dat er spanningen zijn tussen verschillende hamsters is het erg belangrijk om in alle huisjes meerdere openingen te hebben zodat een hamster ALTIJD weg kan vluchten bij een onveilig gevoel.

Loopwielen

Ook de niet fanatieke sportschoolsporters kunnen zich hier wel een voorstelling van maken. Je wilt net even op de loopband om te sporten, maar er is geen loopband vrij. Heb je wel eens met meer mensen tegelijkertijd op een loopband gelopen? Dat is niet altijd even handig. Er zijn hamsters die dat graag doen (en dan lekker je snuit in de kont van een ander duwen), maar meestal loopt iedere hamster toch het liefst alleen in een loopwiel. Zorg dus dat je meerdere loopwielen plaatst en kies bij voorkeur voor een grotere maat zodat elke hamster voldoende ruimte heeft om te lopen. Heb je vijf hamsters, dan hoef je niet per se vijf loopwielen te plaatsen (niet alle hamsters lopen tegelijkertijd), maar kijk wel of er twee of drie in het verblijf passen.

Voeding

Kies bij een groep hamsters altijd voor een bakje met water, eventueel aangevuld met een flesje. Er is niets meer vervelend dan geen water te kunnen drinken als je dorst hebt. Of dat je, als je net lekker aan een flesje aan het lurken bent, je ineens door een andere hamster wordt aangevallen die ook wil drinken. Ook als het gaat om het eten moet je als baasje goed kijken of alle hamsters voldoende te eten krijgen.

%d bloggers liken dit: