Een blije hamster: 5 tips

Iedereen wil het beste voor zijn of haar huisdier, of het nu gaat om een hamster, konijn, slang, hond, kat of welk ander dier dan ook. Toch word je bij lang niet alle winkels goed voorgelicht als het gaat om huisdieren. Daarom hebben wij deze vijf tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen. Let op: de tips zijn specifiek bedoeld voor hamsters en niet toepasbaar voor bijvoorbeeld honden. 😉

Tip 1: I want to break free-hee

Als het fundament van een gebouw niet goed is, zal het gebouw nooit stevig staan. Hetzelfde geldt voor het verblijf van de hamster. Als het verblijf veel te klein is, zal een hamster zich nooit optimaal voelen en zelfs negatief gedrag gaan vertonen. Ja, ook in kleine verblijven kan je hamster er blij uitzien. Maar bedenk dan hoeveel blijer je hamster kan worden als het beestje meer ruimte heeft! Daarom houden wij aan dat een verblijf een minimale oppervlakte van 2.800 cm2 moet hebben. Als je verblijf goed ingericht is, hoef je je ook niet druk te maken over een ontsnappende hamster: die heeft daar geen behoefte aan!

5-tips-verblijven
Onze verblijven met een afmeting van 3.200 cm2.

Tip 2: Dig dig digging

Hamsters zijn graafdiertjes, ook al zijn er hamsters bij die niet vies zijn van klimmen. Dat houdt in dat je ze blij maakt met een dikke laag bodembedekking. Wij gebruiken vaak een mix van houtkrullen, hennepvezel en katoenwol. Bijkomend voordeel: hoe meer bodembedekking jij aanbiedt, hoe minder vaak je het verblijf hoeft te verschonen. En wist jij al dat hamsters best schone diertjes zijn? Vaak gebruiken ze dezelfde plek als toilet zodat het voor jou makkelijk schoon te houden is.

Tip 3: Verstoppertje spelen

Een hamster is een prooidier. Denk daarbij aan het muisje dat in het open veld loopt en waar een uil of andere roofvogel boven vliegt. Je hamster loopt dus, net als dat muisje, het liefst op een beschutte plek, waar je hem niet heel makkelijk ziet lopen. Zorg dus voor voldoende beschutting en veilige plekjes. Dit kan door het gebruiken van bijvoorbeeld wijnranken of kurktunnels. Ook is het fijn als er voldoende huisjes (met open bodem) aanwezig zijn in het verblijf.

Tip 4: Ren, hamster, ren!

Een hamster heeft een loopwiel nodig van het juiste formaat. Een loopschijf kan daarnaast aangeboden worden, maar zeker niet in plaats van een loopwiel. De bedoeling is dat een hamster de energie kwijt kan. In een te klein loopwiel of op een loopschijf is de rug van de hamster niet recht en loopt het beestje dus in een onjuist houding, wat rugproblemen kan veroorzaken. Een volwassen Campbellihamster heeft een rad nodig van minimaal 20 centimeter. Bij erg grote hamsters kan dit zelfs nog groter zijn.

5-tips-loopwiel
Dit loopwiel is kleiner dan 20 centimeter en dus ongeschikt voor een veel volwassen Campbelli’s.

Tip 5: Chillen, chillen, chillen in een zandbad

Voor Campbelli’s is het van belang dat ze hun vacht goed kunnen onderhouden. Dit doen ze onder andere door te badderen in een zandbad. Voor mensen is dat niet te begrijpen, maar voor hamsters dus heel normaal. Door een zandbak aan te bieden met daarin Chinchillazand (géén schelpenzand, dat is te scherp), voldoe je aan de behoefte van de hamster om te badderen. Hamsters zonder zo’n badje hebben vaak ook een veel doffere vacht en zien er minder goed uit.

Meer tips?

Wil je meer tips over hoe je je hamster het beste kunt verzorgen, wat je ze te eten moet geven of nog andere dingen? Kijk bij alle informatie op deze website of stuur een berichtje met een specifieke vraag!

%d bloggers liken dit: