De Campbelli dwerghamster
De Campbelli dwerghamster (ook wel genoemd Campbells dwerghamster of Phodopus campbelli) is vernoemd naar Charles William Campbell die de soort in 1902 ontdekte. De eerst gebruikte naam, Crecetulus campbelli, kreeg de hamster in 1905 van Oldfield Thomas. De Campbelli dwerghamster werd toen nog gezien als een ondersoort van de Russische dwerghamster.
In 1984 werd duidelijk dat het echt een andere soort hamster was. De namen van de beide dwerghamsters, die daarvoor nog Phodopus sungorus campbelli en Phodopus sungorus sungorus waren, werden toen aangepast. Campbelli’s heten vanaf dit moment Phodopus campbelli en de Russische dwerghamster heet Phodopus sungorus.
Oorsprong Campbelli dwerghamster
De Campbelli’s komen van oorsprong uit Noord-Mongolië, Noord-China, Mantsjoerije, Altaj en Toeva. Tussen de hamsters die uit deze gebieden komen zijn nog best verschillen te merken, zowel in uiterlijk als in karakter. In Nederland zijn de Campbelli dwerghamsters nog in de minderheid, veel mensen kiezen voor andere hamsters, met name men denkt dat Campbelli’s agressiever zijn. Dit is niet helemaal correct. Campbelli’s kunnen zich wel territoriaal gedragen en zijn wat assertiever dan de wat bangere Russische dwerghamsters. Fokkers selecteren over het algemeen op karakter van de dieren, waardoor de meeste Campbelli’s veel tammer en zachter van karakter zijn dan in de eerste jaren dat ze in Nederland te verkrijgen waren. In 2016 is er onderzoek gedaan naar de Campbelli’s in hun eigen leefomgeving en toen bleek dat de populatie stabiel was. De hamsters staan dan ook niet op de lijst met beschermde diersoorten.
Campbelli dwerghamsters in Nederland
De eerste Campbelli’s kwamen in 1983 naar Nederland vanuit West-Duitsland. Niet lang daarna kwamen ook uit andere landen hamsters naar Nederland. Op dit moment zijn er maar enkele fokkers in Nederland die de Campbelli dwerghamsters fokken. Hamstery De Twentse Campbelli is in 2020 begonnen met het fokken van deze hamsters.
Levensduur
Campbelli dwerghamsters worden meestal enkele jaren oud. Je hebt altijd uitschieters, zowel aan de oude kant als helaas aan de jonge kant. Hoe prettiger een hamster zich voelt in zijn omgeving, hoe ouder de hamster waarschijnlijk zal worden. Natuurlijk is er geen enkele garantie af te geven over de levensduur van een specifieke hamster.
Kleuren
De Campbelli dwerghamster komt voor in verschillende kleuren. De ‘naturel’ variant van de hamster is de wildkleur. Afhankelijk van het gebied waar de hamster vandaan komt (zie oorsprong) is dit een bruingrijze tot warmbruine kleur, al dan niet met gele tinten. Dit heeft te maken met de omgeving en de kleur die nodig is om daar veilig te kunnen leven. Natuurlijk kan een hamster ook een andere kleur hebben dan de ‘naturel’ variant. Hier wordt vaak speciaal op gefokt. Lees meer over de verschillende kleuren en mutaties van de Campbelli’s op de pagina kleuren. Bij Hamstery De Twentse Campbelli leven verschillende hamsters met diverse kleuren. Niet alle dieren die aanwezig zijn, worden ook daadwerkelijk ingezet om te fokken. De jongen van bepaalde kleurencombinaties zijn niet levensvatbaar, dus dat is niet iets om ondoordacht mee bezig te zijn.
Verschillen Campbelli en Rus
Het is niet voor iedereen makkelijk om Russische dwerghamsters en de Campbelli’s uit elkaar te houden. Toch is er een aantal punten waarop je kunt letten.
- De aalstreep
De dikte van de streep boven op de rug van de hamsters is bij een Campbelli veel smaller (dunner) dan bij een Russische dwerghamster. We noemen dit ook wel een aalstreep. Bij Campbelli’s loopt deze streep ook in een rechte lijn door met slechts een kleine verbreding op de kop, waar bij Russische dwerghamsters de lijn op de kop en in de nek dikker wordt. - De kleur
Een Campbelli is lichter van kleur en meer bruingrijs getint. Een Russische dwerghamster is van nature veel donkerder van kleur en heeft meer een blauwgrijze basis. - De drieboog
Bij Campbelli’s is de drieboog (het verschil tussen de kleur op de rug en op de buik) licht van kleur en niet afgetekend met een donkere kleur. Bij een Rusje is het vaak met een donkerbruine kleur afgetekend. - Lichaamsbouw
Een Campbelli lijkt van bovenaf een beetje een 8-vormig lijf te hebben. De Russische dwerghamster is meer eivormig. - Kop
Een Campbelli is groter en heeft een kop die meer op een rechthoek lijkt, de kop van de Rus is breed. De oren van de Campbelli zijn groter en staan rechtop, de oren van de Rus zijn gevouwen. De neus van de Campbelli lijkt op twee losse bolletjes, bij de Rus niet. De ogen van de Campbelli zijn meestal ovaal van vorm en worden makkelijk dichtgeknepen. De Russische dwerghamsters hebben vaak ronde oogjes en laten deze meestal open. De ogen van de Campbelli staan ook dichter bij elkaar dan die van de Rus. - Staart
De staart van de Campbelli is langer dan die van een Rusje, die eigenlijk alleen maar een klein pluimstaartje heeft. - Groepsdier
Campbelli’s kunnen in sommige gevallen prima in een groep leven. Binnen een groep is er een bepaalde rangorde. Soms verschuift er iets in de rang en kunnen ruzies en gevechten voorkomen. Russische dwerghamsters leven alleen en deze samen met andere hamsters plaatsen gaat bijna nooit goed. Uiteraard verplicht niemand je om meer hamsters bij elkaar te zetten, ook al zullen sommige fokkers je dat wel aanraden. Bedenk wel dat in die gevallen een groepje hamsters al gewend is met elkaar te leven.
Hybriden
Soms zijn de verschillen tussen de Campbelli en de Russische dwerghamster niet zo duidelijk en worden de beestjes onderling gefokt. Dit kan omdat allebei de hamsters evenveel chromosonen hebben. Een nestje geboren uit zo’n koppel bestaat uit hybride hamsters. Dit zijn dus geen raszuivere dwerghamsters meer. Zo’n nestje is niet geheel zonder gevaren. Als het vrouwtje een Rusje is en het mannetje een Campbelli, dan kan het zijn dat het vrouwtje de jongen niet kan baren. Campbelli’s hebben namelijk een dikkere kop en zijn wat groter dan Rusjes die net geboren zijn.