Bodembedekking

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking, die je ook nog weer kunt combineren. Bij Hamstery De Twentste Campbelli gebruiken we een mix van houtkrullen, hennepvezel en katoenwol.

bodemmix-bodembedekking

Bij een goede huisvesting is een goede bodembedekking van belang. Zorg voor een bodem waar de hamsters goed in kunnen graven en holletjes in kunnen maken.

Houtkrullen

houtkrullen-bodembedekking

Houtkrullen blijven, naast zaagsel en houtvezel, over na houtproductie. Ze zijn wat grover en luchtiger van structuur dan zaagsel. Het heeft een groot absorptievermogen, maar is niet geur- of stofvrij. Houtkrullen zijn zowel in kleinere verpakkingen als in grootverpakking verkrijgbaar. Verschillende fabrikanten bieden houtkrullen aan. Bij de keuze voor een houtproduct, is het aan te raden om te kiezen voor loofhout. In naaldhout kunnen giftige stoffen voorkomen.

Houtvezel

houtvezel

Houtvezel is een houtproduct wat qua grootte tussen houtkrullen en zaagsel in zit. Het neemt veel vocht op, maar is niet geur- en stofvrij. Vaak is houtvezel van onbehandeld zacht hout. Bij de keuze voor een houtproduct, is het aan te raden om te kiezen voor loofhout. In naaldhout kunnen giftige stoffen voorkomen.

Zaagsel

Zaagsel is net als houtkrullen en houtvezel een restproduct vanuit de houtproductie. Het is heel klein en fijn van structuur en stoft ernstig. Het heeft een groot absorptievermogen, maar is niet geurvrij. Vanwege de enorme stoffigheid raadt Hamstery De Twentse Campbelli het gebruik van zaagsel af. Bij de keuze voor een houtproduct, is het aan te raden om te kiezen voor loofhout. In naaldhout kunnen giftige stoffen voorkomen.

Hennepvezel

hennepvezel-bodembedekking

Hennepvezel wordt door verschillende fabrikanten aangeboden onder uiteenlopende namen. Het wordt gemaakt uit de stelen van industriële hennep en is verder onbehandeld. Het is zacht, absorbeert zowel vocht als geur redelijk goed. Hennepvezel is niet stofvrij, maar minder stoffig als zaagsel.

Carefresh

carefresh

Carefresh bestaat uit milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare cellulosevezels. Het heeft een goede geurabsorptie en absorbeert tot drie keer het gewicht van de vezel aan vocht. Carefresh is stofvrij en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. De hiernaast afgebeelde blauwe kleur is helaas niet meer verkrijgbaar.

Katoenwol

katoenwol-bodembedekking

Katoenwol is verkrijgbaar onder diverse merknamen, maar de producten zijn nagenoeg hetzelfde. Het is stofvrij en is gemaakt van uitgeperst katoenzaad. Het heeft een goede vocht- en geurabsorptie.

Stro

Stro wordt gemaakt van gedroogde stengels van graanplanten. Het is een product dat achterblijft na het dorsen van het graan. Stro is redelijk stoffig en neemt geen geur of vocht op.

Beukensnippers

beukensnippers

Beukensnippers zijn gezuiverde, gedroogde en 100% natuurlijke houtsnippers. Het absorbeert wel vocht, maar geen geur.

Hooi

Hooi bestaat voornamelijk uit gedroogde grassen en planten die tussen gras groeien. Sommige fabrikanten kiezen voor speciale mengsels met kruiden of bloemen. Hooi absorbeert geen geur of vocht. Hooi kan soms stoffig zijn.

Kokossnippers

kokossnippers

Kokossnippers bestaan uit stukjes schil van de kokosnoot. De grootte van de stukjes is wisselend. Kokossnippers zijn erg geur- en vochtabsorberend en stofvrij. Het is een zware bedekking en is niet geschikt om in te graven.

Mos

mos-decoratie

Mos is een (beschermde) plantengroep. Je kunt het kopen in de winkel, maar absorbeert geen vocht of geur. Het is niet geschikt om in te graven, wel gebruiken hamsters het in hun nest.

Boomschors of bosbedding

boomschors of bosbedding

Boomschors of bosbedding is een ondergrond die moet lijken op de bodembedekking die je in het bos vindt. Het gaat dan om stukken boomschors, al dan niet gemengd met dennennaalden, dennenappels en mos. Op de foto zie je in het midden de boomschors en in de buitenrand bosbedding.

Kapok

kapok

Kapok is een zacht product dat zit in kapokvruchten van de kapokboom. Het is erg pluizig en om een heel verblijf ermee in te richten moet je heel veel vruchten kopen. Het is dus absoluut niet geschikt voor grote oppervlaktes. Sommige hamsters vinden het wel prettig om te gebruiken als nestmateriaal.

%d bloggers liken dit: