Achter de schermen
Hamstery De Twentse Campbelli is opgericht in 2020 in Haaksbergen (Twente). In 2021 is de hamstery verhuisd naar het buitengebied van Buurse (gemeente Haaksbergen). De afkorting die regelmatig gebruikt wordt is, DTC. Dit is ook het voorvoegsel van de dieren bij bij ons geboren worden.
Wie is de persoon achter de schermen?
Frédérique
Mijn naam is Frédérique van Egmond en mijn eerste huisdier was een cavia, Pluk. Het lieve beest had een witte pluk teveel en was daarom ongeschikt om shows mee te lopen. Pluk is bijna zeven geworden en hij was de eerste in een flinke rij dieren. Pas als student kocht ik een hamster. Ik ben voor die hamster niet de beste baas geweest. Ik kocht een hok dat niet al te groot was met een lading buizen en dacht dat Sam gelukkig zou worden. Nu ik meer weet over hamsters weet ik gelukkig beter. Op dit moment heb ik nog steeds hamsters als huisdieren en ook mijn twee zoons hebben hun eigen hamsters. Deze hamsters hebben heel wat meer ruimte dan Sam en krijgen ook veel meer aandacht.
Waar zet DTC voor in?
Behoud van de Campbelli Dwerghamster
Het is voor DTC belangrijk dat de Campbelli dwerghamster blijft bestaan als huisdier. Vaak worden hybride hamsters (nakomelingen van een Russische hamster die een nestje heeft gekregen met een Campbelli) verkocht als Campbelli dwerghamster. Op die manier is het heel moeilijk om zuivere Campbelli’s beschikbaar te houden. DTC zet zich dan ook in om de zuivere lijn van Campbelli’s zuiver te houden en fokken ook uitsluitend met gezonde Campbelli’s. Er wordt daarbij ook op de bouw, de kleur en het karakter van de ouders gelet. Het is altijd mogelijk om, op afspraak, een kijkje te komen nemen achter de schermen om zelf te zien hoe wij met de dieren omgaan.
In 2021 trok DTC de stoute schoenen aan om een vergaande samenwerking met enkele andere ethische hobbyfokkers van Campbelli’s aan te gaan. Daaruit is één grote registratie ontstaan waarin fokkers hun informatie en stambomen van dieren delen, waardoor de samenwerking in de toekomst een stuk makkelijker zal gaan. Steeds meer fokkers sluiten zich hierbij aan en ook fokkers van andere diersoorten hebben interesse getoond.
Een klein beetje vreugde brengen
Dieren kunnen het leven van mensen verrijken. Dit ziet men vaker bij honden (denk bijvoorbeeld aan hulphonden), maar ook voor een hamster kan dit zeker het geval zijn. Het is niet duidelijk of er hulphamsters bestaan (waarschijnlijk niet, gat in de markt!), maar natuurlijk kan een hamster helpen als iemand het moeilijk heeft. En zelfs zo’n klein bolletje aandacht kan net wat vreugde in het leven brengen wat misschien nodig is. Natuurlijk moet de hamster wel verzorgd kunnen worden, want het welzijn van de hamster staat wat ons betreft voorop. DTC heeft diverse ervaringen van mensen met een beperking waar het houden en verzorgen van een hamster een positieve invloed had.